Jailbreak (letterlijk: (gevangenis)uitbraak) is een Engelse term voor de handeling die het mogelijk maakt om op een iPhone en iPod Touch softwaretoepassingen te laden die niet door de firma Apple geautoriseerd zijn. Zodra een iPhone jailbroken (opengebroken) is, wordt het mogelijk toepassingen te downloaden die niet via het officiële distributiekanaal van Apple, de App Store, te verkrijgen zijn. De hardware van zowel de iPhone als de iPod touch kan namelijk meer dan dat men via de App Store mogelijk kan maken, onder andere omdat Apple een restrictief beleid voert, waarbij voorkomen wordt dat er modificaties gedaan worden aan de basisfunctionaliteit die de iPhone en iPod touch bieden. Apple ziet een jailbreak als een inbreuk op haar auteursrechten. De consumentenbond stelde echter de gebruikers in het gelijk omdat zij zelf mogen weten wat zij met hun eigen product mogen doen.
Voor en nadelen
Een groot aantal applicaties die voor jailbreakers beschikbaar zijn breiden deze functionaliteit uit. Veelgenoemde voorbeelden zijn het weergeven van een agenda op het lockscreen, aanpassen hoe de grafische interface eruit ziet en multitasken op de iPhone of iPod Touch. Om deze toepassingen te installeren zal men een onofficiële installatietoepassing moeten toevoegen. De meest bekende zijn Cydia, Rock, Icy, en Installer. Cydia is verreweg de meest gebruikte optie; Rock wordt vooral door betaalde toepassingen gebruikt. De ontwikkeling van Icy en Installer is gestopt en beiden worden inmiddels niet meer ondersteund. De oprichter van Cydia, Jay Freeman, schat dat ongeveer 10% van alle iPhones opengebroken is (4 miljoen iPhones en iPod Touch’s op 40 miljoen verkochte exemplaren).
Er zijn in geen onomkeerbare risico’s verbonden aan het jailbreaken van een iPhone of iPod touch. Het gedeelte van de apparatuur waar de jailbreak plaatst vindt, kan altijd weer overschreven worden door te herstellen naar een officiële firmware van Apple. Het uitvoeren van een jailbreak doet volgens Apple de fabrieksgarantie vervallen, maar Apple kan zich niet onttrekken aan regels inzake de wettelijke garantie. In de praktijk heeft deze juridische kwestie minder waarde; aangezien eventuele hardwarematige problemen niet het gevolg zullen zijn van de jailbreak en softwarematige problemen opgelost kunnen worden door te herstellen naar een officiële (of custom) firmware. Daarnaast blijft het nog steeds mogelijk om via de App Store de gebruikelijke toepassingen te gebruiken.
Jailbreaken moet niet verward worden met het verwijderen van een simlock, het proces om een telefoon geschikt te maken voor een netwerk waarvoor er oorspronkelijk geen licentie is. Om de simlock van een iPhone via een niet officiële weg te verwijderen is een jailbreak echter wel noodzakelijk. Jailbreaken, nochtans niet illegaal, geeft de gebruiker de gelegenheid om gekraakte software te installeren, wat wel illegaal is.