Persbericht

‘Gap year’ programma’s blijkt efficiënt ter voorkoming maken verkeerde studiekeuze

 

Het zal geen verrassing zijn dat een relatief groot aantal studenten één of meerdere jaren verspillen doordat ze na de middelbare school een verkeerde studierichting kiezen. Hoe vaak komt het niet voor dat rechten wel leuk leek in het laatste jaar van het VWO, maar het dan toch niet is wat ervan verwacht werd? Niet alleen tijd en moeite, maar vooral ook geld wordt er op deze manier verspild. Misschien zorgwekkender nog is dat een deel van deze studenten na een tegenvallend eerste jaar de wil verliezen om het opnieuw te proberen in wellicht een andere studierichting en zodoende zonder een diploma eindigen. Een zogenaamd ‘gap year’, een periode in een ander land doorbrengen om er grondig de taal en cultuur te leren, lijkt mede daarom een steeds populairder alternatief te worden.

 

De talenreisorganisatie Ecole Suisse de Langues (ESL) bijvoorbeeld biedt verschillende ‘gap year’ programma’s aan die zowel geschikt zijn voor studenten als de werkende mens. Wat je interesses en wensen ook zijn, de programma’s kunnen op maat afgestemd worden, o.b.v. de individuele doelstellingen en tijdsschema. Een onderdompeling van minimaal 3 maanden is vereist en kan oplopen tot een vol jaar, al dan niet gecombineerd met bedrijfsstages, vrijwilligerswerk of carrièretrainingen. Geinteresseerden bezoeken www.esl-taalreizen.com voor meer informatie

 

Een verblijf in het buitenland kent meerdere voordelen in vergelijking met het leren van een taal bij een taalschool in eigen land. Niet alleen wordt men gedwongen om in het dagelijks leven de nieuwe taal te gebruiken, waardoor de kans om de taal sneller onder de knie te krijgen flink verhoogd; ook leert men gaandeweg de nationale cultuur kennen waardoor de blik op de samenleving als geheel eerder zal verruimen. Een ‘gap year’ wordt door velen gezien als een periode om tot jezelf te komen en jezelf goed te leren kennen. Bezoek deze website om de verschillende mogelijkheden dieper in te kijken.

 

Als laatste wordt een dergelijk ‘gap year’ door studenten vaak als voorbereiding voor een officieel examen gebruikt. De Cambridge examens bijvoorbeeld zijn over de hele wereld erkend  en zijn voor zowel universitaire opleidingen als werkgevers een pré om op een CV te zien staan. Ze dienen als bewijs van taalbekwaamheid in zowel woord als schrift.

 

Alhoewel er aan de verschillende ‘gap year’ programma’s redelijk hoge kosten zijn verbonden lijkt het een verstandige investering die zowel op korte als op lange termijn de persoonlijke, universitaire en professionele loopbaan van een individu positief kunnen beïnvloeden waardoor er beter afgeweegde toekomstige keuzes gemaakt kunnen worden.

Bron: EMEA Persberichten Publicatie Platform