Persbericht

Kalk in het leidingwater, en daarmee kalkaanslag in het huishouden, is iets wat vaak als onafwendbaar wordt gezien. We zien met lede ogen aan hoe de kalklaag op de kraan dikker wordt, hoe de badkamertegels alsmaar viezer worden en hoe huishoudelijke apparatuur steeds verder verkalkt. Het devies is dan: poetsen en ontkalken. 

Het wegpoetsen van kalkaanslag van de kraan en tegels is een lastige en tijdrovende klus. De middelen die daarvoor het beste werken zijn duur en bovendien slecht voor het milieu. En wat nog vervelender is: het houdt nooit op. Het moment dat alles weer schoon is, is tevens het startschot voor een nieuwe periode van verkalking. Het is dweilen met de kraan open. 

 Kalk

Hoe komt het dat wij in Nederland zoveel last hebben van kalk in het water? Het begint allemaal bij de waterwinning. De Nederlandse bodem is de voornaamste bron van drinkwater, en die bodem bevat kalklagen. Tijdens vervlogen perioden dat Nederland in zee lag, hebben zich dikke lagen schaaldieren afgezet in de bodem, en die hebben tot op de dag van vandaag gevolgen voor ons water. De kalk wordt tijdens de winning met het water mee getransporteerd naar boven, en onvoldoende gezuiverd van kalk door de waterwinningsbedrijven. Dat is namelijk een zeer dure aangelegenheid. 

 Huishoudelijke apparatuur

Wat zijn, behalve het eeuwige poetsen, verder de gevolgen van kalk in het water? De gevolgen zijn divers. Ten eerste voelt hard (kalkrijk) water letterlijk hard aan, je haar voelt stug, je huid trekt na het afdrogen. Er wordt door onderzoek zelfs een verband gelegd tussen hard water en huidproblemen zoals eczeem en psoriasis. Ook gedroogde was voelt aan als schuurpapier en slijt harder dan nodig. Een wasverzachter kan hierbij wat helpen, maar ook dat kost geld en is slecht voor het milieu. Ten tweede verbruik je met hard water het dubbele aan shampoo, zeep en waspoeder. Dat komt doordat deze middelen veel minder goed oplossen in hard water, waardoor je bijvoorbeeld meer shampoo nodig hebt om je haar te laten schuimen. Deze twee gevolgen van hard water zijn vervelend, maar de problemen gaan verder dan dat. Watergebruikende apparatuur in uw huishouden heeft nog het meeste te lijden van kalk in het water. Kalkaanslag zet zich vooral vast op verwarmingselementen, waardoor de warmteoverdracht minder wordt. Kalk heeft namelijk sterk isolerende eigenschappen. Het rendement van die apparatuur daalt daardoor aanmerkelijk, waardoor er meer energie nodig is om het water te verwarmen tot de gewenste temperatuur. Dit heeft gevolgen voor de energierekening, en belast ons milieu. Uiteindelijk zal een apparaat wat veel te lijden heeft onder kalkaanslag ook eerder kapot gaan. 

 Ontkalken

Er zijn diverse methoden van ontkalken. Een methode van verzachting van water zijn de conventionele waterverzachters, die je toevoegt aan bijvoorbeeld de wasmachine. Deze middelen zorgen ervoor dat de kalk zich minder hecht in de machine. Ook zijn er methoden om ervoor te zorgen dat kalk uit het water te filteren. De magneerontharder is daarvan een voorbeeld, maar ondanks alle pretenties werkt dit apparaat niet. Zowel onderzoek als ervaringen van gebruikers wijzen hier althans sterk op.

Een zeer goede manier van ontkalking is ionenwisseling met een waterontharder, ook wel een water ontkalker genoemd. Tijdens het proces van ionenwisseling worden de harde kalkdeeltjes (calcium en magnesium) ingewisseld voor zachte natriumionen. De kwaliteit van het water blijft in stand, maar het water is na dit proces zacht. Tegenwoordig zijn er waterontharders op de markt die op de waterdruk werken (geen extra stroomverbruik) en zeer compact zijn. Dat laatste is een ontwikkeling die belangrijk is, want ook voor particulieren is het nu mogelijk om het eigen water te ontkalken. De ontkalker past namelijk met gemak in de meterkast of kruipruimte. Dat is overigens sowieso de aangewezen plek, want de ontkalker wordt idealiter aangesloten vlak na de watermeter, waardoor het hele huis is voorzien van zacht water. Alle problemen rondom kalk in het water worden door te ontkalken met een waterontharder in Ã©Ã©n klap opgelost, op termijn bespaart dat de gebruiker kosten.

Bron: EMEA Persberichten Publicatie Platform