Persbericht

Kalk verwijderen

Er zijn weinig mensen die kalk verwijderen van kranen en badkamertegels een leuk klusje vinden. Dat komt ten eerste omdat kalkaanslag hardnekkig is, verwijderen ervan kost nogal wat tijd en inspanning, bovendien heb je er dure en agressieve antikalkmiddelen voor nodig. Ten tweede is het een ontmoedigende gedachte dat het moment dat de boel eindelijk weer kalkvrij is, meteen het startschot betekent voor vorming van een nieuwe laag kalkaanslag. Het is, om een enigszins toepasselijke metafoor te gebruiken, dweilen met de kraan open. Aangezien kalk verwijderen als een van de vervelendste huishoudelijke klusjes wordt gezien, zijn er nogal wat producten op de markt om het verwijderen efficiënter en makkelijker te maken. Ze variëren in prijs, werkzaamheid en belasting van het milieu, een echt structurele oplossing tegen kalk bieden ze niet. 

Wat sommige mensen echter niet weten is dat kalkaanslag meer problemen veroorzaakt in huis. Verkalkte warmwaterapparatuur verliest efficiëntie doordat de warmteoverdracht van verwarmingselementen op het water wordt belemmerd. En dat is te merken aan de energierekening. De levensduur van dergelijke apparatuur wordt ook verkort door overbelasting. Om dit te voorkomen zijn ook weer allerlei ontkalkingsmiddelen te verkrijgen, maar daarvoor geldt wederom: duur en slecht voor het milieu. Al met al kosten kalk en kalk verwijderen op jaarbasis voor een gemiddeld huishouden minimaal 100 euro per persoon. Dat komt voor een 4-persoonsgezin neer op minimaal 400 euro per jaar. Maar waarom zou je aan een dure en tijdrovende vorm van symptoombestrijding doen, als het helemaal niet nodig is?

Waterontkalker

Een waterontkalker filtert – zoals de naam al zegt – kalk uit het water. Het water komt als hard water de ontkalker in, en komt er zacht weer uit. In plaats van de kalkaanslag dus überhaupt de kans te geven om zich te vormen, wordt met de waterontkalker het eigenlijke probleem (kalk in water) uitgeschakeld. Een goede waterontkalker werkt op basis van ionenwisseling; harde deeltjes (magnesium en calcium) worden uit het water gehaald, zachte deeltjes (natrium) wordt daarvoor aan het water teruggegeven. De waterontkalker op basis van ionenwisseling is door TNO onder de loep genomen en goed bevonden, het is een veilige manier van ontkalken. 

De voordelen en besparingen zijn groot. Alle eerder opgenoemde kosten komen te vervallen, bovendien biedt een waterontkalker gemak en comfort. Je hebt er geen omkijken naar en het water is heerlijk zacht. Dat is duidelijk te merken aan de was, die droogt die krakend hard meer op, en tijdens en na het douchen ervaar je dat zacht water daadwerkelijk heerlijk zacht is voor huid en haar. Hard water en kalk verwijderen zijn met een waterontkalker definitief verleden tijd, en dat levert besparingen en comfort op. 

Bron: EMEA Persberichten Publicatie Platform