Het is weer december en Sinterklaas heeft ons land net verlaten. Het kan letterlijk vriezen of dooien. Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht, maar met de gladde wegen en vele witte dagen van vorig jaar in ons achterhoofd is het toch zeker niet onverstandig om ze onder je auto te laten leggen. Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over de verschillende soorten banden en waar zij voor bedoeld zijn. Daarom leggen we het hier haarfijn voor je uit.
Winterbanden
We spreken van winterbanden als verzamelnaam voor autobanden die gemaakt zijn om veilig te rijden tijdens winterse omstandigheden. Deze banden kunnen al gebruikt worden wanneer het kwik onder de 7 °C duikt. De banden hebben zogenaamde lamellen: inkepingen in het rubber, waardoor er meer grip is op gladde oppervlakken. De band grijpt zich hierdoor als het ware vast in de ondergrond.
Het rubber waar de banden van wordt gemaakt, thermorubber, is zachter dan dat van normale autobanden. Als het vriest, wordt de band niet te hard, maar het blijft soepel. Winterbanden zijn zeer geschikt voor winterse Nederlandse wegen.
All of 4-seasonsbanden
All seasons- of 4-seasonsbanden zijn autobanden waar je, zoals de naam al doet vermoeden, tijdens alle weersomstandigheden mee de weg op kunt. Het materiaal en het profiel van de banden zit tussen dat van een winterband en een zomerband. Het rubber is dus minder zacht dan van een winterband en harder dan dat van een zomerband. De diepte van het profiel is ook gemiddeld.
Over de 4-seizoenenbanden zijn de meningen ontzettend verdeeld. De een zweert erbij terwijl de ander het drie keer niets vindt. Feit blijft dat de all seasonsband een compromis is en voor alle compromissen geldt: het zit er tussenin. Dit komt er in het gebruik op neer dat de autobanden vooral prettig zijn in de herfst en de lente en tijdens zachte winters en koele zomers. Bij extreem weer (erg warm of erg koud en glad)zijn de 4-seizoenenbanden niet toereikend.
Veiligheid voorop
Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen voelen veel Nederlanders zich met winterbanden zo veilig op de weg dat ze hierdoor roekelozer gaan rijden in winterse situaties. Winterbanden zorgen inderdaad voor meer grip op de weg als het koud en/of glad is, maar dat betekent niet dat er geen ongelukken meer kunnen gebeuren. Onthoud dat, blijf goed opletten en dan kom je deze winter wel door.
Website: http://www.popgom.nl/
Bron: EMEA Persberichten